Tuesday, November 23, 2010

Osteoartritis


Alhamdulillah ibunda tercinta selamat menjalani pembedahan lutut di Sunway Medical Centre, setelah lebih kurang 2 tahun menahan sakit. Sakit lutut yang menyerang kebanyakan orang berumur ini dinamakan Osteoartritis atau tulang rawan menjadi haus.

Dalam keadaan normal, lutut yang sihat mempunyai permukaan tulang yang bersama adalah licin dan keras. Satu pengkusyenan lapisan tisu yang dipanggil rawan, mencegah hubungan langsung di antara tulang-tulang ini. Ketahanan lapisan tisu ini membenarkan tiga tulang tersebut untuk bergerak tanpa mencipta geseran atau permukaan tulang menjadi haus. Walaubagaimanapun, apabila rawan ini menjadi rosak, tulang-tulang anda bergeser bersama-sama menyebabkan geseran, sakit dan, akhirnya, kemerosotan permukaan tulang.

Maklumat lanjut sila layari: http://usahawan-in-me.blogspot.com/2008/12/sakit-lutut-sakit-sendi.html

Osteoartritis disebabkan oleh kombinasi banyak faktor seperti berat badan, proses penuaan, cedera engsel atau stres, kelelahan otot dan gen. Mungkin semasa meniaga dulu, mak selalu berdiri. Mugkin terlalu lama berdiri juga menjadi punca lutut mak tak kuat. Ditambah berat badan yg mungkin memberi impak kpd tulang rawan haus ni.

Menurut apa yg saya baca, antara faktor risiko adalah:
  • Umur. Osteoartritis biasanya terjadi pada org berumur, jarang dijumpai penderita osteoartritis yang berusia di bawah 40 tahun.
  • Kelamin.
  • Cacat tulang.
  • Kecederaan engsel.
  • Obesiti.
  • Penyakit lain.

Pencegahan:

Untuk mencegah anda terkena osteoartritis anda dapat melakukan dengan:

  • Makan makanan sihat seperti buah-buahan, sayur dan kacang.
  • Minum ubat direkomen doktor.
  • Mengangkat beban dengan cara yg betul.
  • Pilih sepatu yang tepat.
  • Ketahui batas kemampuan gerakan dan kemampuan mengangkat beban anda.
  • Teknik relaksasi juga dapat membantu seperti mengambil napas dalam dan hipnosis.
di sini juga saya sediakan beberapa info atau amalan utk sesiapa yg sering sakit lutut: SENARAI BACAAN AYAT-AYAT PENAWAR UNTUK SAKIT LUTUT ATAU SAKIT SENDI-SENDI:

A. Amalan Minggu Pertama dan Kedua:
1. Surah An-Faal ayat 72 hingga 75, baca 3 kali selepas solat Magrib atau Isyak dan mohon doa kepada Allah s.w.t. 2. Surah Qaaf ayat 16 hingga 45, baca 3 kali selapas solat Subuh atau waktu pagi dan mohon doa kepada Allah s.w.t.

B. Amalan Minggu Ketiga dan Keempat:
1. Surah Qasas ayat 51 hingga 59, baca 3 kali selepas solat Magrib atau Isyak dan mohon doa kepada Allah s.w.t. 2. Surah Asy-Syura ayat 17 hingga 26, baca 3 kali selapas solat Subuh atau waktu pagi dan mohon doa kepada Allah s.w.t.

Jika pembedahan lutut kiri mak ini berjaya menguatkan kakinya semula, insyaAllah mak akan menjalani pembedahan lutut kanan pulak...semoga sembuh cepat mak!!!


P/s: Sedikit ilmu utk dikongsi bersama...

Thursday, October 14, 2010

misi misi misi

raya @ ofis 2010...latip dgn muke virginnye~hahaha

dgn founder k.r.e.a.m

makan2 pastu tido kat opis

tahun ni kami dapat organize open house ofis lagi...tradisi sejak tahun lepas kali ini menyajikan lauk pauk yg mantap2...mi rebus muar ade, mihun goreng jawa pong ada dan mcm2 lagi lah...meet up kali ini mengingatkan aku untuk organize aktiviti outdoor yg agak lama aku tak buat...maklumlah tahun 2010 ni sibuk sikit...sebab aku nak belajar dgn lebih mendalam tentang broadcasting kat astro ni...alhamdulillah banyak telah aku pelajari tahun ini...dengan bantuan ramai senior2 mcm kak shida dan supervisor...thanks a lot!!!

tahun depan insyaAllah kalau xde aral melintang aku nak ajak kawan2 ofis ni ber 'outdoor' balik...mungkin dgn buat aktiviti luar ni, ramai yg bermusuh akan kembali berkawan, yg menumbung akan kembali mesra dan mcm2 lagi lah...mane tau kan? itu salah satu tujuan dan misi aku tahun depan...waaah~!!!

p/s: projek pertama----> community service bulan januari...jom~

Thursday, September 16, 2010

Kanda adinda



best layan lagu ni...ada kena kat sapa2 yg kerja shif...hihihi

p/s: akan saya announce tak lama lagi...insyaAllah~LOL

Monday, August 30, 2010

sehari lagi~


-Killed or be killed-

Beberapa minggu ini aku sempat meluangkan masa untuk menonton channel 555...history...dari VAT 69 hinggalah Mahathir, aku tak pernah miss untuk menontonnya...iyalah,lagi berapa hari nak merdeka...rangkaian Astro menyediakan program patriotisme untuk memupuk semangat kemerdekaan di kalangan penonton-penontonnya...mungkin ade di kalangan kita yang lupa tarikh keramat Malaysia itu...dek kerana sibuk berpuasa atau beli alas meja raya...huhuu

Dalam banyak-banyak dokumentari ini, selain Tun Mahathir, aku cukup kagum dengan Very Able Troopers (VAT 69)...angka 69 digunakan sehingga kini oleh komando 69 Malaysia..dari latihan oleh askar British (SAS) hinggalah kematian Komander mereka (Inspector Zabri Abd Hamid) akibat booby trap...hingga ada antara pencerita-pencerita ini (bekas komando VAT 69) yang hampir menangis mengenangkan Komander mereka yang meninggal semasa sedang diselamatkan keluar dari hutan Grik...

apa yang menarik dalam dokumentari ini adalah sifat melawan demi negara walaupun pada satu masa mereka dihujani peluru 30-40 komunis...salute-salute~

Aku lebih suka kisah tentera, sebab itu aku lebih tertarik dengan VAT 69 ni...kadang-kadang terasa kagum bila Waad (Azhar Ismail) dan abang aku menceritakan kisah-kisah polis dan tentera ni...iyalah, mereka merupakan barisan hadapan negara bila berlaku perperangan...lebih-lebih lagi bila cerita pasal komunis ni...macam mana lah keadaan darurat masa itu kan?tak dapat aku nak bayangkan...

P/s: Semoga Malaysia aman makmur lagi sejahtera...amin~

Monday, August 16, 2010

Ke Jepun?


beberapa hari yang lepas aku dapat sms dari david tamiya (baju biru)...mengajak aku ke Mini4wd World Championship di Shizuoka pada November ini...alahai pak david~nak pergi sana kena belanja RM8k sekurang-kurangnye...rasa bangga gak bila David ajak aku...tapi...daripada habis 8k kat situ...baik aku kawin~!!!huahuahuaahua

Friday, August 13, 2010

opis oh opis


opis kami dilanda beribu-ribu komplen....beribu kew?
opis kami dilanda masalah keluar makan beramai-ramai....perlu ke isu makan ni?

opis kami banyak pekerja malas...memang pown!!!
adoiyai~berubahlah kawan-kawan opis...kerja lah dengan lebih dedikasi...kalau tak...

tahun depan semua tak dapat bonus wooooo~

p/s: cuba kenakan tindakan tegas kepada mereka2 yg malas ni...ni bos asyik senyap je~huh

Friday, August 6, 2010

gamsahamnida~



-terima kasih kerana korang berjaya suprisekan aku-
-terima kasih sebab korang mmg best tebabooom~-
-i luv korang-sobs~

p/s: ini le antara kawan2 opis saye yg agak satu kepala (gila2 remaja gitu)...tanx yall~

Saturday, July 10, 2010

Belajar Sains~huhuu

gambar ini menunjukkan kenapa tayar kereta berbunga-bunga..erm~
Bila minat semakin dalam, apa pun boleh jadi...ini perbincangan terbaru dlm forum Malaysia Mini4wd di Lowyat.net...dasyat dasyat~

P/s:Racers Hongkong ke Malaysia tempoh hari...untuk cungkil rahsia kot~huhuhu...aiceh~

Wednesday, July 7, 2010

Tak Mandi


"Eee Bob nape rambut mcm xmandi jek?!!!"

tak terkata aku dibuatnya...dah le baru masuk kerja, shift malam tengah laju nak balik...habis semua dengar apa yang dia cakap...adoi~

JANGAN SALAH SANGKA~

geram ada, nak maki pun ada...tapi hasil kesabaranku, aku senyapkan saja...bukan aku tak mandi kak oi...aku sekarang pakai full face helmet...helmet motorcross aku tu betul-betul cengkam pipi aku yang kiut ni...

jadi...bila aku masuk ofis,rambut aku kering, dan pipi aku ade garis sikit...huh!!!

sabar jela~dah nasib badan...penat aku mandi macam pompuan pagi tadi...hehe

P/s:aku pun satu...terlupa nak touch up rambut dulu...sign in punye pasai~adoi~

Monday, July 5, 2010

mcm artis pulak masuk youtube...hihihi

Malaysia mini 4wd championship






Wednesday, June 9, 2010

Aku team biru cair...huhu

Macam biase, team Itali menjadi pilihanku sejak tahun 2000...huhuhuhu
Walaupun main buruk di Euro 2000, WC 2002 dll, aku tetap sokong team biru kereta Wiraku~hehe
P/s: Biru bukan biru chelsiiii haaaa~biru chelsi xmain~huh

Monday, May 31, 2010

bila ana jd pak arab daa~

xjadilah mau beli ini gadis~

ana dapat ini gadis la...hadiah best dress ana~

Arabian nite 2010

P/s: tahniah sume yg jadi commitee...

Sunday, May 30, 2010

Bermakna ke?


Entah kenapa Maxis bubuh billboard dan teaser "Semangat Bola" pada masa ini aku pun tak tau...macam xkena tempat je...yelah, video dan gambar Santokh Singh, James Wong, Soh Chin Aun dll menunjukkan team kebangsaan zaman dulu, xde kena mengena dengan Piala Dunia yang sedang hangat sekarang...Malaysia pun xpernah layak ke Piala Dunia...jadi, aku rasa iklan-iklan tersebut hanya sesuai untuk menaikkan semangat bola JIKA Malaysia dapat masuk Piala Dunia atau at least kelayakan zon Asia je...hehehe...apeda~

P/s:aku leh keje bahagian marketing nih~hehe

Saturday, May 22, 2010

Dia Aidhil~


Dulu dia seorang yg berbakat, popular dan hebat di padang bola, trek mahupun court sepak takraw.

Dulu dia sangat digeruni kawan mahupun lawan.

Dulu aku tahu potensinya amat besar dalam bidang sukan.

Tapi...kali ini aku jumpa dia sebagai peniaga shisha, yang menumpang di satu sudut kedai mamak (yang penuh dengan tikus) menjual shisha untuk mencari sesuap nasi. Walaupun masih muda, aku simpati dengan nasib dia. Bukan apa, peluang dia cukup cerah. Cerah dalam bidang sukan. Sebab hulu aku pernah mengandaikan yang dia akan jadi seorang atlet yang berjaya, at least sebagai atlet peringkat kebangsaan.

Aku tak tahu di mana silapnya, tapi yang pasti ramai lagi atlet berbakat seperti dia yang lupus di tengah jalan; sama ada bermula di sekolah atau pun di kolej dan universiti. Memang benar orang-orang seperti ini telah memikirkan dan memilih masa depan mereka. Tapi bagi aku, dari sudut sukan, aku rasa negara semakin kehilangan atlet-atlet berbakat seperti dia.

Apa kita perlu buat?

Entahlah...keputusan diri sendiri dan nasihat keluarga amat penting dalam menentukan nasib dan masa depan atlet itu. Rasanya tidak ramai atlet Malaysia menjadikan sukan sebagai kerjaya. Dulu semasa menuntut di UiTM, aku dan rakan-rakan pernah menganjurkan sidang "Di mana hala tuju graduan Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi". Tetamu sidang, Puan Zaiton Osman telah tunjukkan bagaimana pelajar jurusan sukan merangkap atlet-atlet boleh berjaya dalam apa jua bidang, tidak semestinya sebagai atlet sepenuh masa. Begitu juga bekas atlet seperti Aidhil.

Kami mendoakan engkau berjaya wahai sahabat. Jika bukan sebagai orang sukan, cukuplah jika engkau dapat menyara diri dan keluarga engkau.

P/s: Rezeki ada di mana-mana...aku bersyukur kerana dapat menghulurkan sedikit hasil gaji kepada kedua orang tuaku...

Wednesday, May 12, 2010

hish~


Minggu ni aku saksikan betapa ramainye pemandu2 gila kat KL ni, yg suka hati bapak diorang je bawak kereta mcm bapak diorang yg punya jalan tu...kesabaranku tak dapat dibendung bila perempuan pun bawak kereta gila2....aduh memang betul perempuan mmg lebih terer sekarang ni....huhuhuhu

Aku perhatikan biasanya pemandu2 akan jadi sengal bila cuaca mendung...aku pun xtahu nape jadi camtu...mungkin lepas ni ada orang boleh buat research kot pasal ni...hehe

Yg bawak slow lane laju, yg potong sebelah kiri dekat tempat motor, yg masuk kiri kanan xbagi signal, dan mcm2 lagi lah...aduh, bak kata mak aku...."sabar jam, manusia ni rambut je sama, tapi perangai lain2"...erm~

P/s:aku pun penah gile gak bawak kete...siap Wira biru aku cocok Nissan Fairlady lagi...tapi xdela sengal bawak slow lane laju, sms kat lane laju, potong kiri, potong xde signal...huhu

Thursday, May 6, 2010

Kepala baru....



Sudah tiba masa untuk saye pakai helmet LS ini...hoho

P/s: jeng jeng jeng~

Sunday, April 25, 2010

Still cant believe it~~~winx2~

Holoday Inn Alpensia, Sokcho (Ski Resort)

Gyeoungbuk Palace (Newboyz..hehe)

Mount Sorak Peak (Fightiii)

Everlan / Korea Disneyland (aku tgh kejo awek2 tuh...hihi)

Maze Park

B4 naik feri...senget pale masing2~haha

Mount Sorak Peak with Korea flag

3 sekawan di Volcano peaks / Jeju Island

dgn Sri di Dragon Head, Jeju

nak kidnap bebudak korea comel nih~

Seoul International Mosque

opsss!

akhirnya dpt bunyi loceng~

nyaman sungguh, Itaewon

yahuuoooo~kitorang menang~!!!

P/s:pengalaman yg mcm mimpi...nak pegi lagi kalau ade rejeki~

Wednesday, April 21, 2010

April Champ~






P/s:Hadiah best sebelum pi Korea...hehehe

Friday, April 16, 2010

Live from South Korea


16 April (baru dapat on9 sejak Isnin lalu...RM 9/jam)

Lokasi: Mount Sorak



Alhamdulillah kami baru saje sampai di Hyundai hotel Mount Sorak, selepas hampir 3 jam di puncak gunung Sorak ("Gunung Salji")...suhu agak sejuk...kira2 19 ke 4 darjah celcius dgn angin yg mcm rasa dalam peti ais...puncak gunung masih ade ais walaupun terik...tempoh hari bandar Seoul mencatatkan suhu 1 darjah...masya Allah sejuk...esok kami akan ke Seoul semula untuk ke Everland (Korea Disneyland)...insyaAllah kami balik Isnin ini...



P/s:Rasa mcm dah tour satu Korea dah...memang puas hati~!!!hehehe

Monday, April 12, 2010

Sparkling Korea


12 April 2010

InsyaAllah malam ni aku akan ke Korea bersama rakan ofis dan kakak aku...doakan perjalanan pergi balik kami ye...sekarang ni waktu cherry blossom...kalau sempat dapat tengok bunga sakura...maybe suhu di sana belas2 darjah celcius...huhu...


Barang2 dah siap pack...harap xde yg tinggal...yg penting----->mee maggi~hee~


P/s: Di Jeju Island susah nak cari makanan halal...jadi aku bawak nasi himpit stok 2 hari...hehehe

Thursday, April 8, 2010

Sedih dalam gulita~


Peristiwa 1:Bola oh bola~
8April jam 0245, aku sanggup tahan mata yg dah mcm ada gam semata-mata nak tengok UEFA Champion Leagues di antara Manchester United dan Bayern....minggu lepas dah kalah, jadi kali dengan penuh harapan aku nak tengok, kot-kot Man U dapat tewaskan Bayern untuk pergi ke Semi-Final...game start dengan penuh aksi laju dari Man U...seghonok jek ghase~

Tapi...bile si Rafael asparagus yg sengal tu pegi kacau si Ribery second half dan dibuang padang, aku pun dah mule x senang duduk...fergie pun terpakse tukar strategi masukkan O'shea dgn Rooney jadi Man U dah xde striker!!!O'shea masuk semata-mata utk kawal Ribery di bahagian wing kiri...adoyai~akhirnye Man U menang tapi sebenaunye kalah...masak oh masak~xpela, xde rezeki la tu...

Peristiwa 2:Gelap gulita di minit ke 85~

Rasanye memang patut si NamWee tu buat lagu **** kat TNB...sebab ia berlaku di kala aku menantikan kot-kot Man U dapat kejar semalam...tapi apakan daya, "Earth Hour olok-olok" jadi lagi di taman aku...aku bukan nak blame or anti-gov, tapi setiap bulan kena telepon TNB ngadu pasal ni sape leh tahan~baik aku keje jadi reporter part time TNB...kesian la kat baby kakak aku yang tengah kusyuk tido time-time tu...dah selalu sangat, sape bley tahan???

P/s: harap TNB lebih cekap dan pantas lepas ni...

Sunday, March 14, 2010

March Race




4th Place...huhuhu